mandag

Jeg tørster, sagde Jesus

Eddiken Jesus fik at drikke.

Det femte korsord vi får fra Jesus er, at han tørster, og så giver soldaterne, der holder vagt ved korset, ham en svamp med eddike at drikke af, som de rækker op til ham med en gren
Der er delte meninger om det med eddike, om det er eddike i vores moderne forstand. Det kunne det være, for, der har gæret for længe, bliver til vin. Det er så yderligere en hån mod ham, at han får den sure drik.
Der er andre der mener, at det er betegnelse for vin fortyndet med vand. I så fald viser soldaterne her en vis humanitet, de sørger for at slukke hans tørst. Den vil jeg ikke helt afvise, for selvom der er soldater, der håner ham i Pilatus' borg og giver ham tornekrone på, så er der en officer, der siger, i det Jesus dør, at det  i virkeligheden var en retfærdig mand, Guds Søn. De kan godt være begyndt at erkende, at der er noget galt i denne korsfæstelse og udviser derfor så meget barmhjertighed overfor ham, som det er muligt.

Jesus var helt menneske

Men uanset om vi forstår eddiken på den ene eller den anden måde, så er spørgsmålet hvorfor denne detalje er med i evangelierne. Der er ikke noget mærkeligt i, at en korsfæstet rammes af tørst, de hænger der jo, hvor dagen er hedest. Her skal det netop understreges, at Jesus er sandt menneske. At han var Guds Søn modsiger ikke, at han også var menneske fuldt og helt med legeme og sjæl. Han var i stand til at føle sult, blev træt og faldt i søvn og blev grebet af sorg ved venners død. Sådan også her: selv om han var forladt af Gud, da han hang på korset og det var det egentlige pinefulde i det, så gjorde korsfæstelsen også sin virkning på ham,. som den gjorde på alle andre mennesker, der blev korsfæstet. Der var den tunge lidelse at hænge der, tilmed i dagens værste hede. Så ikke sært, at han blev tørstig.

Jesus drak en værre drik end eddike

Ja, Jesus kunne have brugt sin guddomsmagt til at stige ned fra korset, eller mindre end det, til at svække dets fysiske virkninger, mens han hang der. Han gjorde det ikke, hans kærlighed var for stor, han ville frelse den fortabte menneskeslægt.
Om det virkelig var eddike i vores forstand han fik, så må vi tænke, at han drak en endnu værre bitter skål, mens han hang der: straffen for al verdens synd, som vi skulle have båret, blev virkelig forladt af Gud. Den drik var tungere at drikke end selv den sureste eddike.
Men han tømte den netop for dig, for at du skulle få lov at drikke frelsens bæger.
Jesu syv korsord.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Kommentar velkommen